Závod o stříbrný meč

Závod o stříbrný meč 

Autor: Rebecca Lisleová

Nakladatelství, rok: Albatros, 2014

Počet stran: 268

Žánr: fantasy

Věková kategorie: od 9 let

 

Hlavním hrdinou knihy je chlapec, kterému říkají Buřňák. Děj se odehrává v Akademii na vrcholu Dračí hory, kde se chovají létající koně, kterým říkají ohnivci.

 

Buřňák je sirotek. Svoje jméno dostal podle toho, že ho našli za bouřky. Je sluha v kuchyni, která vaří pro sirotčinec a tajemnou Akademii, kde se studenti učí létat na ohnivcích a kde jsou také podzemní kobky s vězni. Jednou, když vynášel odpadky, přiletěli dva ohniví koně, kteří sídlili v Akademii a které Buřňák velmi obdivoval. Chtěl by na nich létat a zúčastnit se závodu o stříbrný meč, který se koná jednou za deset let. O několik dní později ho potká velké štěstí. V Akademii hledají jednoho chlapce na výpomoc do stájí a v sirotčinci vylosují jeho jméno. Na hradě ho přijal vrchní stájník Al. Řekl mu, že bude pracovat spolu s Ralfem a ukázal mu sedm velkých mečů, které jsou trofeje ze závodů. Ralf ho potom zavedl k ohnivcům. Musel k nim vejít s krmením, ale k ohnivci v jeskyni číslo 13 nikdo nevstupoval, protože se ho všichni báli. Buřňák si všiml, že je velmi nemocný. Byla to ohnivice a kdysi patřila Alovi. Buřňák zjistil ze seznamu ohnivců, že se jmenuje Serafina. Začal ji ošetřovat a krmit. Později si ji ochočil a začal na ní létat. Přišel den závodu. Během něj chtěli ostatní soupeři Buřňáka vyřadit, protože jim to nařídil ředitel, který vsadil na jiného závodníka. Ke konci závodu ale favoritovi vyklouzl meč z ruky, do cíle ho nedonesl a tak tentokrát nevyhrál nikdo. Nakonec taky došlo k odhalení toho, že ředitel pomocí ohnivců chytal nevinné lidi, okrádal je a věznil v podzemí. Lidé v Akademii ředitele vyhnali, zvolili si jeho bratra a rozhodli se udělat z Akademie nejlepší školu na světě.

 

Kniha se mi četla dobře, byla lehká na pochopení i napínavá. Patří k těm lepším, které jsem už přečetl. Doporučil bych ji sedmákům i mladším žákům.  

 

autor: Viktor Gall