Švindlova uličnická akademie - Lumpárny začínají

Švindlova uličnická akademie - Lumpárny začínají

autor: Terry Deary

Vydavatelství: Fragment, 2014

Počet stran: 189 stran

Žánr: dobrodružství a detektivky

Věková kategorie: 10 – 13 let

 

Hlavní postava je Tomáš Fuk a Alice, s kterou se seznámí ve Švindlově uličnické akademii. Kniha je prvním dílem čtyřdílné série. Další díly se jmenují – Bezva finta, Přepadení pro pokročilé a Zlodějina pro začátečníky.

Tomáš Fuk žije se svojí nemocnou maminkou ve městě Wildpool v Anglii. Narodil se v roce 1827, jeho otec už nežije. Jednoho dne se Tomáš potká s panem Morousem, to je zástupce Švindlovy uličnické akademie a ten mu nabídne, aby tam chodil. Tomáš se rozhodne, že tam bude chodit a máma s tím také souhlasí. Nebyla to jen tak nějaká škola, byla to škola, kde se učí krást a loupit. Akademie je hlavně pro velmi chudé děti, které pocházejí z nuzných poměrů. Z každé loupeže škola zaručovala rodině polovinu lupu. Po třech letech chození do školy ho přiřadili do dvojice s Alicí. Alice byla chytrá a Tomáš byl rychlý. Ona se mu pořád smála, že je mladší a méně zkušený. Kradli a loupili spolu a to jim moc šlo. Jednoho dne se třeba Alice převlékla za prodejkyni sušenek, mezitím co nabízela své zboží paní domácí, tak Tomáš vlezl oknem do domu a ukradl šperky. Vykrádali i banky, pekárny, obchody až do dne, kdy starosta vyměnil dva staré nemožné policajty za dva nové, lépe vycvičené a mnohem mladší a chytřejší a ti chytli Alici. Zavřeli ji do cely. Tomáš ji chce vysvobodit. Nevím ještě, jak to udělá, to se dozvím až v druhém díle.

Kniha byla většinou zábavná, jen místy nudná. Odehrává se v první polovině devatenáctého století, v Anglii, v době, kdy bylo více chudých lidí než těch bohatých. Četla se mi dobře a mohu říci, že patří k těm lepším knihám, které jsem již četl. Doporučil bych ji spíše mladším žákům, šesťákům, zdála se mi místy moc dětská. Příběh je docela jednoduchý. V knize mě rozesmálo, když si Tomáš s Alicí dělali srandu z těch starých policajtů. Bál jsem se o to, jaké Tomáš bude mít spolužáky, zda ho nebudou šikanovat, zda se nebudou smát za to jaký je a jak vypadá a také o to, aby zvládl zkoušky na akademie. Sympatičtí mi byli oba hlavní hrdinové, protože byli dobře sehraná dvojka, i když se škádlili. Vždy když kradli pro akademii tak každý z nich věděl, co má dělat. Nesympatický byl starosta města, který byl velmi lakomý, ulhaný – byl to prostě křivák. Dozvěděl jsem se, jak to v době kdy žil Tomáš nebylo lehké, jaká byla chudoba a jak těžko se žilo.

 

autor: Tomáš Mira