Stmívání

Stmívání (Twilight)

Autor(ka): Stephenie Meyerová

 

Nakladatelství, rok: Egmont, 2005

Počet stran: 407

Žánr: Román

 

 

Hlavní postavy jsou Bella a Edward. Bella je normální 18letá dívka, která se přestěhuje ke svému otci do Forks. Edward není obyčejný člověk. Vlastně není vůbec člověk, protože je upír.

 

Po tom, co se Bella přestěhuje do Forks, nastoupí na střední školu. Spřátelí se s Mikem, Jakem, Jessicou a Angelou. Při obědě Bella zahlédne Edwarda a začne se na něho holek ptát. Sedí vedle něho na biologii, kde se s ním seznámí. Postupně se do něho Bella zamiluje. Edward ví, že to není správné, ale Bellu taky miluje. Rozhodne se, že Bellu představí svojí rodině. Všem Bella přijde moc milá. Rozhodnou se, že si půjdou zahrát baseball. Všechno probíhá dobře, až do té doby, co ucítí pach jiných upírů. Edward si přečte mysl jednoho z nich a zjistí, že je to lovec a chce Bellu zabít. Rozhodnou se, že Alice s Jesprem pojedou s Bellou na Floridu, protože si myslí, že tam Bellu nenajde. Na Floridě jsou ubytování v hotelu, který je blízko baletního studia. Belle zavolá lovec a řekne jí, že pokud nechce, aby její matku zabil, má přijít do baletního studia. Bella do baletního studia okamžitě jde. Lovec jí řekne, že její matku nikdy neunesl, že jen potřeboval, aby přišla. Bella se snaží utéct, ale lovec je upír, takže nemá šanci. Zlomí jí nohu a Bella se nemůže ani pohnout. Najednou přiběhne Edward a začne se s lovcem prát. Lovec Edwarda odhodí a Bellu kousne do krku. Přiběhne i zbytek Edwardovy rodiny. Spolu pak lovce zabijí. Carls Edwardovi řekne, že Bella má v sobě jed a on ho musí vysát, jinak se Bella promění v upírku. Edward jed vysaje a odvezou ji do nemocnice. Všem ostatním řeknou, že Bella spadla ze schodů a propadla oknem. Po nějaké době se Bella uzdraví a Edward ji pozve na ples.

 

Kniha se mi ze začátku četla velmi dobře. Poslední kapitoly už mě tak moc nezaujaly. Nejvíc se mi líbilo, když se Bella s Edwardem seznamovala. Taky se mi líbilo, že to v knize bylo více popsané než ve filmu. Knihu by jsem doporučila hlavně dívkám.

 

Autorka: Barbora Štyaková