Lhář - kniha první

Lhář – kniha první 

Autor: Jakub Ćwiek

Nakladatelství, rok: Trifid, 2011

Počet stran: 216

Žánr: thriller, sci-fi, fantasy

Věková kategorie: od 13 let

 

Hlavním hrdinou je Loki, bůh ze severu, který pracuje pro anděly. Většinou se jedná o práci, kterou i samotní andělé nezvládnou nebo ji nemohou vykonat. Ale protože takzvaný bůh klamu nedělá ,,špinavou‘‘ práci zadarmo tak je placen nebeským platidlem. Andělskými pery. Má také schopnosti klamu, mezi které patří přeměňovaní podoby, nejen sebe, ale i ostatních lidí a ovšem neviditelnost.

 

Sebevrah – Je to krátký příběh který ukazuje jednu z prací kterou Loki pro anděly dělá. Jedná se o to, že vždy musí ,,zachránit‘‘ nějakého člověka, který se chystá spáchat sebevraždu. Zachraňuje je tak, že je zabije on sám svou pistolí s tlumičem, aby nikdo neslyšel výstřel. Zachrání před zatracením a znečištěním duše něčím jako je sebevražda.

 

Cleaner – Je příběh, který se odehrává v Polsku, o chlapci jménem Robert. Robert není přímo satanista, ale patří do takového ,,klubu‘‘ satanistů. Jednoho dne jejich hlavní člen Mág objeví knihu temné magie. Robert se do klubu připojil jen kvůli tomu, že tam ostatní vodili holky, které se pak svlékaly a tak podobně. Jinak by do něčeho takového nevstoupil. Když se jim nakonec podařilo vyvolat démona tak i sním, přišel archanděl Michael, ten nejdříve zabil démona, pak i hochy a uvrhl je do zapomnění.

 

Exorcista – Tentokrát Loki ze sebe udělá bratra Lokaje, aby mohl vyřídit démona, který se usadil v těle jedné holčičky. Démon, který je v holčičce už stihl zabít jejího otce ale matka je stále na živu. Loki jako exorcista přichází do domu, kde se démon nachází. Nejdříve musí ale díky iluze zabít toho psa, který zabil otce dívky a který chránil vchod do jejího pokoje. Nejdříve si chce s démonem popovídat, zjistí, že démon je Peršan a jeho jméno je Astoe Vidat, což znamená v překladu Smrt a Nákaza. Najedou se z těla děvčete na něho vyřítí dvou metrový démon nakonec ho Michael vytáhne z velkého průšvihu. Svým ohnivým mečem démona rozsekne. Oba zjistí, že v těle je ještě jeden slabý démon, kterého potrestají smrtí.

 

Hlupák na kopci- poslední příběh, kdy se Lokiho žena probouzí z transu ale také … umírá.

 

Tahle kniha je zajímavá tím, že je to příběh o takovém bohovi, co si prostě dělá, co chce. Je to velmi zajímavá kniha tím, že tam je celkem 10 příběhů, ve kterých jsou v podstatě stejné postavy, ale jsou v jiné situaci a na jiných místech v jiném čase. Sem tam se tam objeví nějaké sprosté nebo neslušné slovo, ale já si myslím, že to do té knihy pasuje dokonale.

 

autor: Petr Vystavěl