Letopisy Narnie: Kůň a jeho chlapec

Letopisy Narnie: Kůň & jeho chlapec
Autor: C. S. Lewis
 
Nakladatelství, rok: Fragment, 2006
Počet stran: 230
Žánr: fantasy
Věková kategorie: od 11 let
 
Toto je jedna ze sedmi dílů Narnie. Hlavním hrdinou této knihy je Šasta, který má moudrého mluvícího koně Brího. Doprovod mu dělá tarkína Aravis se svou klisnou Hwin, která také umí mluvit. Jelikož v průběhu celé knihy hlavní hrdinové cestují, děj se odehrává v různých krajinách a městech.
 
Šasta, kluk žijící v Kalormenu u rybáře Aršíše, jenž není jeho otcem. Do jejich chatrče se přijel ubydlit tarkán (někdo z vyšší rasy) se svým koněm Brím. Takto poznal Šasta poprvé Brího, se kterým si dokonce naplánoval i útěk na sever. Po cestě Brí říkal Šastovi, odkud je. Takto se chlapec dozvěděl o Narnii, svobodné zemi, kde mluví skoro každé zvíře. Jeli k tmavému lesu, odkud je začali pronásledovat lvi. Uháněli co nejrychleji, aby jim unikli, když v tom uslyšeli dívčí hlasy, Hwin a Aravis. Takže takto se potkali naši noví hlavní hrdinové. Když unikli lvům tím, že jeli přes vodu, tak se utábořili na malé mýtince, kde Šasta zjistil, že mají namířeno stejně. V cestě jim akorát dělala problém cesta přes Tašbán, jediné velké město, ve kterém se událo hodně problémů. Šastu zde zajmou kvůli podezření na uprchlého prince Korina a odvlečou ho do zámku. Aravis s Brím a  Hwin cestují dál, kde Aravis potká kamarádku, zdejší Lasaralin, která jí s koňmi poskytla azyl. Po dni stráveném s ní se rozhodla Aravis jít dál i s koňmi, zatímco Šasta našel pravého prince Korina a dostal se k hrobkám. Aravis s Lasaralin se musely po cestě schovat do nejbližší komnaty kvůli tomu, že je málem na jejich útěku někdo potkal. Byly schovány v pokoji, kde měl "poradu" Rabadáš a jeho otec o tom, že postupně dobijou celou Narnii, bohužel otci se to nezdálo a proto řekl, že kdyby se Rabadáš dostal do nesnází, tak mu nepomůže. Takto se Aravis dozvěděla o dobytí. Teď už Šasta s Brím & Aravis s Hwin cestují dál po nejhorší části cesty. Poušť. Po dlouhých mílích se dostanou k horám, ale zase pronásledováni lvem. Lev zraní Aravis a Hwin, oba koně jsou vyčerpaní a samozřejmě i děti. Poraněnou Aravis a unavené koně si vezme poustevník bydlící nedaleko, bohužel Šasta, ač unavený si vyslechl, že musí předat zprávu o dobytí králi Lunovi. Šasta se tedy vydává na únavnou cestu za králem. Sám, bez jídla, pití, ale stále běží. Nakonec se strhne válka, ve které vyhraje král Luna s Narniany a Rabadáš bude za trest promněněn v osla. A Šasta se dozví, že je ztracený syn krále Luna, Kor.
 
Knihu bych určitě doporučila i nižším třídám než sedmým. Je to pro mě úžasná série knih. V některých pasážích je napínavá, ale taky i nudná, spíše převažuje ta napínavost. Nejvíce mě rozesmál ten konec, kdy se pomalu, ale jistě zjišťovalo, že Korin a Kor jsou bratři.. Naopak nejvíce mě napínala část, kdy se Šasta a Aravis od sebe odpojili v Tašbánu, tam jsem byla celkem na nervy a nevěděla, kdy a jestli vůbec se ti dva ještě uvidí.
 
autor: Eli Pejchlová