Klub tygrů - Žraločí pevnost

Klub tygrů – Žraločí pevnost 

Autor(ka): Thomas C. Brezina

 

Nakladatelství, rok: EGMONT, 2012

Počet stran: 110 str.

Žánr: Dobrodružná detektivka

Věková kategorie: 9 až 12 let

 

 

Hlavními postavami jsou Biggi, Patrik a Luk: Klub tygrů. Tento díl je jeden z mnoha příběhů Klubu tygrů, v každém dílu jsou stejné postavy a úžasné rozřešení.

Klub tygrů jel na prázdniny se svými rodiči a s Bigginou protivnou sestřenicí Sylvií. Večer se s ní vsadili, že přespí na pláži. Když už našli perfektní místo, najednou se objevil starý muž a začal mumlat: ,,Tady nemůžete zůstat, až se setmí,“ zaskřehotal. „Jinak vás unese Šedý muž.“ ,,Kdoo?“ kroutil hlavou Luk. ,,Šedý muž!“ opakoval neznámý chlapík. ,,Varoval jsem vás. Jestli vás to ale nezajímá...“ Klub tygrů starému chlapíkovi nevěřil. Večer pozorovali, jak se milenci plaví po moři na loďkách a najednou zčistajasna na loďce, ve které byli před chvílí dva lidé, byl jen jeden člověk. Když se ráno vraceli z pláže, potkal je jeden milionář, chvíli se s ním bavili a zjistili, že se poslední dobou ztrácí hodně lidí, protože je unáší ,,Šedý muž“. Jednoho dne potkali instruktora potápění a domluvili se s ním, že se půjdou potápět ke Žraločí pevnosti, aby zjistili, co se děje. Druhého dne ráno po menší potyčce s pronajímatelem lodí se vydali na moře. Pod vodou byla Žraločí pevnost úchvatná, Patrik nafotil pár fotek a plavali dál. O chvíli později se objevili žraloci a přitom Biggi zahlédla vzkaz v láhvi. Doma si zprávu a fotky pořádně prohlédli. Na vzkazu bylo napsáno: ,,...hraňte nás! Dě.. s ná.i ..kusy!“ Zpráva byla tak rozmazaná, že skoro nešla přečíst. A na jedné fotce si všimli ponorky.

No, abych to zbytečně nerozmazával. Klub tygrů objevil, kdo si najal Šedého muže, aby unášel lidi a dělal na nich pokusy. Představte si, byl to ten milionář. A tak Klub tygrů zavolal policii. Milionář vyhrožoval, že všechny vchody do pevnosti jsou zajištěny střelnými nástrahami. Avšak díky mapě toho neznámého chlapíka policisté vnikli do pevnosti bez újmy a zachránili všechny uvězněné lidi.

 

Tato kniha byla vskutku napínavá, ale nezáživná. Pro mě byla tahle kniha jedna z těch horších z edice Klubu tygrů, ale každý má na knihy svůj názor. Tuto knihu bych doporučil 2.stupni, protože pro 4.třídu a níž by to bylo docela komplikované čtení. V knize mě rozesmála Biggina sestřenice Sylvie. Jednu dobu jsem se bál o Biggi, protože šla do sídla milionáře a ten jí nechal odvézt Šedým mužem. Nesympatická postava pro mě byla Sylvie. V jedné kapitole byl dotazník o žralocích a tam jsem si přečetl nějaké nové informace. Ty, které baví spíše dobrodružství než detektivka, tak ti si s touhle knihou padnou do noty.

 

autor: Martin Filipiak