Hraničářův učeň (1. díl) - Rozvaliny Gorlandu

Hraničářův učeň - Rozvaliny Gorlanu (1.díl) 

Autor: John Flanagan

Nakladatelství: EGMONT, 2014

Žánr: fantasy, dobrodružný

Počet stran: 267

Věková kategorie: od 12 let

 

    Hlavní postavou příběhu je patnáctiletý Will, který sní o tom, že se stane slavným rytířem jako jeho otec. Will je velmi hbitý a bystrý, ale na svůj věk malý. Škola, kterou navštěvuje se svými přáteli se blíží ke konci. Nastal „Den vybírání“. V tento den se rozhodne, jak prožije zbytek života.

    Will a jeho přítel Horác si vybrali bojovou školu, kamarádka Alyss chce být kuchařkou a Altman písař. Všichni byli úspěšně přijati do svého vybraného oboru, kromě Willa. Na bojovníka byl malého vzrůstu a měl moc slabé tělo. Po dlouhém přemýšlení se ho ujal tajemný hraničář Halt, který objevil jeho hraničářské schopnosti. Uměl výborně ovládat luk, pohyboval se neviditelně a uměl vylézt na cokoli bez pomocí lana. Will byl zpočátku nerad, že musí patřit do tajného spolku zvědů, ale postupně se všemu naučil. Učil se rychle a byl stále lepší a lepší.

    Jednoho dne přišla zpráva, o tom, že se schyluje k válce. Will, jeho mistr Halt a přítel Gilan byli povoláni, aby vystopovali nepřátelské vojsko. Ujeli několik set mil a dorazili na pláň smrti, kde objevili Warlordy a odhalili skrytou zlobu, která by ohrozila svět. Hraničáři vše rychle nahlásili v království a díky tomu se včas připravila armáda k boji.

    Tento příběh autor vymyslel pro svého dvanáctiletého syna, aby ho přilákal ke čtení. Já jsem se také „tlustým“ knihám vyhýbal, ale tahle mě chytla. Mohu ji všem doporučit. Je srozumitelná a pořád se v ní děje něco zajímavého.

 

autor: Petr Václavík