Harry Potter a Tajemná komnata

Harry Potter a Tajemná komnata

Autor(ka): J. K. Rowlingová

 

Nakladatelství, rok: Albatros, 2011

Počet stran: 287

Žánr: fantasy

Věková kategorie: 9-99 let i více

 

Tato kniha je druhý díl ze série sedmi dílů o Harrym Potterovi. Hlavní hrdina je stejný jako v prvním díle - kouzelnický učeň Harry Potter a jeho nejlepší kamarádi a spolužáci Ron a Hermiona. Děj knihy se opět odehrává ve škole čar a kouzel v Bradavicích.

 

Ke konci prázdnin Harryho navštívil domácí skřítek Dobby a varoval ho, aby se nevracel do školy, protože se tam budou dít zlé věci. Když Harry nesouhlasil, Dobby za trest pokazil jeho strýci a tetě obchodní schůzku. Za to dostal Harry domácí vězení. Jednou v noci přiletěl Ron se svými bratry v létajícím autě a Harryho vysvobodili. Poslední týden prázdnin strávil v rodině Weasleyových a 1. září se s Ronem vypravili na nádraží. Přepážka na nástupiště devět a tři čtvrtě se ale těsně před nimi zavřela. Napadlo je použít létající auto a odletěli s ním do školy. Na pozemcích hradu při přistání narazili do vrby mlátičky a ta Ronovi zlomila hůlku. Brzy se opravdu začnou dít divné věci. Někdo napadne školníkovu kočku paní Norrisovou, několik studentů a později unesou Ronovu sestru Ginny. Na stěně se potom objeví nápis: TAJEMNÁ KOMNATA JE ZNOVU OTEVŘENA. NEPŘÁTELÉ DĚDICE, MĚJTE SE NA POZORU! Zatím nikdo neví, kdo je dědicem kouzelníka Zmijozela. Někteří si myslí, že je to sám Harry a že je to on, kdo otevírá tajemnou komnatu a napadá žáky. Později se ukáže, že na ně útočí had bazilišek. Harry požádá učitele Lockharta, aby jim pomohl baziliška přemoci. Najdou vchod do tajemné komnaty, ale u vstupu Lockhart pomocí Ronovy zlomené hůlky nechtěně zasype sebe i Rona hromadou kamení. Harry se tedy vypraví na baziliška sám. V komnatě nalezne Ginny a Toma Rajvola Radlea, který přivolá baziliška. Harrymu přiletí na pomoc pták fénix, který mu přinese meč Godrika Nebelvíra. Harry mečem baziliška i Toma zabije a fénix všechny vynese nahoru. Za jejich činy se podaří Nebelvíru získat školní pohár a žáci odjíždějí na prázdniny.

 

Kniha se mi nečetla moc dobře, je hodně detailní, potřebuje hodně času a soustředění se na čtení. Přesto se mi kniha líbila. Pro sedmáky bych ji doporučil, nejlépe na prázdniny.

 

Autor: Viktor Gall