Harry Potter a Kámen mudrců

Harry Potter a Kámen mudrců

Autor(ka): J. K. Rowlingová

 

Nakladatelství, rok: Albatros, 2014

Počet stran: 284

Žánr: fantasy

Věková kategorie: 9-99 let i více

 

Hlavním hrdinou této knihy je chlapec Harry Potter, kterého všude doprovázejí jeho kamarádi Hermiona a Ron. Děj knihy se odehrává ve škole čar a kouzel v Bradavicích v Anglii. Je to první díl ze sedmidílné série.

 

Harry je sirotek. Jeho rodiče byli kouzelníci a zabil je zlý čaroděj Voldemort, když byl Harry ještě nemluvně. Chtěl zabít i jeho, ale to se mu naštěstí nepodařilo. Zůstala mu jen jizva na čele, která vypadá jako blesk. Harry žil u svého strýce a tety spolu s bratrancem Dudleym, který byl rozmazlený a tak si spolu moc nerozuměli. Když bylo Harrymu jedenáct let, dostal pozvánku do školy čar a kouzel v Bradavicích. Obr Hagrid mu přinesl seznam potřebných věcí a Harry se vypravil do Londýna na nádraží. Tam poprvé potkal kamaráda Rona, který mu spolu se svými rodiči pomohl najít nástupiště devět a tři čtvrtě, ze kterého dojeli do Bradavic. Ve škole se učí přípravu lektvarů, jasnovidectví, létání i obranu proti černé magii. Hrad má sklepení, ve kterém se skrývá zrcadlo z Erisedu, které ukazuje touhy člověka, ale Harry si myslí, že tam je ukrytý Kámen mudrců. Kdo ho získá, ten bude nesmrtelný. Harry se domnívá, že se Kámen snaží ukrást učitel Severus Snape. A proto se s přáteli snaží ke Kameni dostat, aby ho mohli uchránit. Cestu k zrcadlu střeží trojhlavý pes Chloupek a čtyři kouzelné překážky. Po určitých událostech zjistí, jak se dostat kolem Chloupka. Harrymu se podaří Chloupka uspat a následně se jim podaří všechny překážky překonat. Nakonec se Harry utká s profesorem Quirrellem a porazí ho v boji. Voldemorta se mu sice zničit nepodařilo, ale Kámen mudrců byl uchráněn před zneužitím a následně byl zničen.

 

Kniha se mi četla dobře, zpočátku mě bavila víc než závěrečné kapitoly. Doporučil bych ji sedmákům i dospělým. Děj určitě mnozí znají z filmu, ale stojí za to si ji přečíst, protože v knize je více informací než ve filmu.

 

Autor: Viktor Gall