Harry Potter a Kámen mudrců (2. verze)

Harry Potter a Kámen mudrců

Autorka: J. K. Rowlingová

 

Nakladatelství, rok: 1997

Počet stran: 285

Žánr: fantasy, dobrodružná

Věková kategorie: od 9 let

 

Hlavní postavy jsou Harry Potter, Hermiona Grangerová, Ron Weasley. Děj knihy se odehrává v čarodějnické škole v Bradavicích.

Harry Potter žil se svým strýcem, tetou a bratrancem Dudleyem. Jednoho dne dostal Harry dopis, který napsal profesor Brumbál a zval ho do školy čar a kouzel v Bradavicích. Harry si dopis nepřečetl, protože mu ho strýc zabavil a přečetl si.

Strýc a teta nechtěli, aby byl jako jeho rodiče, a proto mu nic neřekli. Poté, co jim dopisy posílali každý den, rozhodli se odstěhovat. To ale nepomohlo, protože jejich nové bydliště zjistili a poslali tam Hagrida. Hagrid Harrymu všechno řekl, i to, kdo mu zabil rodiče, a proto Harry šel s ním. Další den si nakoupil věci, co potřeboval do školy a mohl odjet do Bradavic.

Cestou vlakem se skamarádil s Ronem Weasleym a s Hermionou Grangerovou. Na škole se mu líbilo i proto, že tam měl kamarády a stal se Nebelvírským chytačem ve famfrpálu. Nebelvír byla jednou ze čtyř kolejí na škole.

Před Vánoci objevili v jedné místnosti čtyřhlavého psa, který seděl na padacích dveřích. Potom se od Hagrida dozvěděli důležité informace, které hledali v knihovně. Zjistili, že se tam nachází kámen mudrců, který někdo chce ukrást, proto se tam večer vydali. Přešli přes všechny úkoly a Harry mohl pokračovat v cestě. Na konci našel profesora Quirrella, který právě potřeboval kámen na to, aby pomohl Voldemortovi zase žít. Voldemort byl zlý čaroděj, který zabil Harryho rodiče. Harry nakonec Quirrella zastavil tím, že se ho dotkl a on se najednou rozpadl v prach.

 

Děj knihy se mi líbil, jsem rád, že jsem si knihu přečetl, alespoň ji můžu porovnat s filmem. V knize byly lépe popsané věci a osoby. Ve filmu bylo i něco pozměněno než je v knize. Podle mne je určená věková kategorie nízká, dal bych ji až od 12 let. Ale i tak jsem s knihou velmi spokojen a doporučil bych ji všem, kteří už viděli film, aby mohli jako já srovnávat, co bylo lepší.

 

autor: Michael Oleownik