Erebos - Počítačová hra, která tě sleduje

Název knihy: Erebos (Počítačová hra, která tě sleduje…) 

Autor (ka): Ursula Poznanski

 

Nakladatelství, rok: Fragment, 2011

Počet stran: 318

Žánr: Thriller,Sci-fi

Věková kategorie: 13 let

 

Hlavním hrdinou je šestnáctiletý Nick, který má dva kamarády, Jamieho a Colina, chodí do školy v Londýně. Volný čas tráví u basketballu a sledování stránky Deviantartu, kde jedna krásná holka jménem Emily ukazuje své básně a obrazy.

 

Nick je normální kluk z města. Jednou jeho kamarád Colin nepřišel na basket, Nick mu zavolal, ale Colin mu to nezvedal. Když Nick jel domů zkusil to ještě jednou, ale stále nic. Když Nick dorazil domů matka mu vyprávěla že u nějakého kluka našly ve školní skřínce pistoli, ale Nicka to vůbec nezajímalo. Další den si všiml, že po škole něco koluje. To byla první divná věc ale ta druhá byla že Colin se začal bavit se zvláštními kluky, které pojmenoval Manekýni a najednou se s nimi baví. Naštěstí Jaime se chová normálně a Emily je pořád stejně krásná a půvabná jako vždy. Nick by dal vše za to, aby jí mohl říct, co k ní cítí. Jednoho dne ho holka jménem Brynne odtáhne k tělocvičně, aby mu dala CD. Brynne mu ale říká, že u toho musí být sám a s nikým o tom nesmí mluvit. Nick se vším souhlasí a schová ho do tašky. Doma se na něj podívá, je na něm napsané lihovým fixem EREBOS. Nick ho dá do počítače a zjistí, že se jedná o hru. Hra se hrozně dlouho instaluje a nakonec obrazovka na chvíli zčerná. Ze tmy se vynoří červená pulzující písmena. ,,Vstup Nebo se vrať. Toto je Erebos.‘‘. Nick neváhá a klikne na Vstoupit a obrazovka zase zčerná. Hra se za chvíli zpustí a objeví se na mýtině. Rozhlédl se, až narazil na muže u ohně. Na tom muži bylo zvláštní hlavně to, že Nickovy odpovídal rozumně jako opravdový člověk. Když napsal do textového pole ,,p#434>3xxq0jolk->fi0e8r‘‘ ,tak muž se jenom pousmál a nic víc. Nick postupuje hrou, a zjistí, že na konci hry je hlavní protivník příšera jménem Ortolan. Když Nick má splnit jeden úkol, který spočívá v tom, že má učiteli angličtiny nasypat něco do termosky s čajem. Hra mu řekne, že lahvičku s tou věcí najde v odpadkovém koši po třetí hodině. Nick je ale zvědaví a zjistí, že se jedná o prášky na srdce. Na obalu je však uvedeno že ve velkém množství můžou i zabít. Nick úkol nesplní a hra ho vyhodí. Za nedlouho zjistí šokující věc, která začne hodně věcí vysvětlovat. Zjistí že Ortolan je opravdový člověk a chce ho varovat před nebezpečím. Nakonec vše dobře dopadne a Ortolan se jen těsně vyhne zavražděním hráči kteří měli za úkol ho zabít.

 

Tahle kniha je zajímavá tím že ukazuje, že i taková nevinná počítačová hra může být pro lidi nebezpečná. Kniha mě zaujala obalem i jménem protože sám hraju hodně počítačové hry, a je to dobré varování že hra může hodně ovlivnit život člověka. Doporučil bych přečíst lidem, co jsou skoro celé dny u počítače.

 

autor: Petr Vystavěl