Deník malého poseroutky 8 - Fakt smůla

Deník malého poseroutky 8 – Fakt smůla

Autor: Jeff Kinney

Nakladatelství: ALBATROS, 217 stran

Věková kategorie: od 10 let

 

    Je to již osmý díl oblíbeného Deníku malého poseroutky. Tak jako v předchozích dílech i v tomto je hlavní hrdinou Greg Heffley. Kluk, kterému se neustále smůla lepí na paty, a který své zážitky zapisuje do svého deníku. Také se zde znovu setkáme s jeho starým dobrým přítelem Rowlejem a jeho rodinou.

    Kniha začne tím, že Gregův dlouhodobý nejlepší přítel Rowley si najde holku. Greg se bude cítit pořád sám a nebude mít žádné kamarády. Greg objeví kouzelnou kouli, kterou dostal jeho bratr, když byl malý. Kouli položil otázku, zatřepal s ní a ona mu dávala náhodné odpovědi. Greg začne kouli užívat a začne ji dost věřit. Greg už je hodně zoufalý , že nemá kamarády, proto se zkusí přihlásit do nějakého kroužku ve škole. Aby zjistil, který je pro něj ten pravý, ptá se vždy kouzelné koule, která mu na všechny řekla rozhodně ne. Až na ten poslední, který se týkal školního novinářství. Greg tedy začal být školním novinářem a jeho první úkol byl fotit nominace žáka, který byl v něčem nejlepší. Například Alex je nejchytřejší žák, Ryan nejlepší sportovec a podobně. Práce se mu, ale zhnusila, když přišla nominace nejlepší pár, kde byl Rowley se svou přítelkyní Abigali. Greg musel fotit to, co mu zničilo přátelství. Po dokončení focení odevzdal foťák a odešel z klubu. Zanedlouho se Rowley rozešel se svou dívkou a kluci se stali zase dobrými kamarády.

    Kniha se velice dobře čte, i když někomu by mohl vadit typ písma, kterým je napsaná. Písmena jsou psaná jakoby vlastní rukou hlavního hrdiny. Myslím, že to je na ní zajímavé. Je to přece deník asi třináctiletého chlapce. Nejlepší na této knize je, že je humorná od první stránky až po tu poslední. Je určená dětem od desíti let, ale můj otec se u ní také dost zasmál.

 

autor: Petr Václavík