Prázdniny blbce č. 13

Prázdniny blbce číslo 13 - Jak jsme zachraňovali svět

Autor: Miloš Kratochvíl

Nakladatelství, rok: Mladá Fronta, 2014

Počet stran: 152

Žánr: Pro děti a mládež

Věková kategorie: Od 8 let

 

Hlavní postavou v této knize je kluk Tadeáš, který na vysvědčení dostal tři trojky. Tím tak rozhořčil maminku, že po příjezdu ke strejdovi na zahradu nabourala do stromu a shodila tatínka ze žebříku, který právě věšel lampiony na šnůru. Děj se odehrává u babičky s dědou a strejdy Oldy v Hájově.

 

Když bylo po všem, děda s babičkou vezli maminku s tatínkem ihned do nemocnice. Když se vrátili, nemohli se hýbat, protože měli zasádrované nohy a ruce. Takže celé prázdniny kolem nich poskakovali děda s babičkou. Strejda Olda byl vtipálek, takže vše bral s humorem. Další dny prázdnin prožíval Tadeáš se strejdou Oldou, který ho učil lézt na stromy. Strejda Olda mu vysvětlil, že jabloň byla posvátným stromem v době Keltů. Podle nich bylo posvátných stromů sedm. U dědy a babičky potkal spolužáka, který měl vždy samé jedničky. Skamarádili se lezením po stromech. Každý strom měl v sobě ukrytou nějakou sílu např. Olše dokáže podpořit na cestě. Jelikož byli maminka s tatínkem protivní, tak se je strejda Olda snažil rozveselit vtípky. Jenže tatínek a maminka žádné vtipy slyšet nechtěli. Strejda dostal nápad a navedl Tadeáše, ať mu zasádruje zdravou nohu. Tadeáš vyhověl a strejda šel do pokoje, kde leželi rodiče. Najednou strejda vyprávěl historky z dob, kdy byli ještě malí. Překvapivě ho rodiče poslouchali. Jenže druhý den měl strejda fialové prsty z toho, že Tadeáš tam dal asi tři roxory, kolem nich silon a dráty. Takže museli jet se zdravou nohou do nemocnice. Aby se maminka s tatínkem rychleji uzdravili, tak je Tadeáš vypravil na soutěž ve smíchu tzv. Žižlovský chechták. Tadeáš měl za to, že smích léčí rychleji. Po soutěži jeli domů a další den do školy.

 

Kniha se mi četla dobře. Byla chvilkami napínavá a vtipná. V první řadě bych knihu doporučil lidem, kteří se rádi smějí a berou vše z nadhledem jako v knize. Příběh se mi nezdál být nějak těžký. Nejvíce jsem se zasmál jednomu z vtipů strejdy Oldy. Nesympatický mi byl na začátku knihy Olda, který měl vždy takové blbé kecy, ale ukázalo se, že to myslí dobře.

 

autor: Dibec