60 zabijáků podle Steva Backshalla

60 zabijáků podle Steva Backshalla 

Autor(ka): Steve Backshall

Nakladatelství, rok: Mladá fronta, 2009

Počet stran: 128

Žánr: přírodovědná kniha

Věková kategorie: od 12 let

 

Děj se odehrává v divočině. Je to druh knihy, která popisuje dobrodružství autora při setkání s různými zvířaty. Budu vám vyprávět příhodu o jednom zvířeti, a to o varanu pestrém. Hlavní postavou je autor knihy.

 

V příhodě s tímto zvířetem autor popisuje, jak jeho kolegu, konkrétně Bryana Griega Frye, kousnul varan a právě díky tomu přišel s teorií, že varani jsou jedovatí. Po kousnutí varanem se lidé začínají potit a mají problémy se srážlivostí krve. Varan pestrý se maskuje svými výrůstky z kůže, díky kterým splývá se stromem. Sám autor ve volné přírodě varana poprvé zahlédl na odpočívadle v Austrálii kousek od pláže Cape Tribulation. Chtěl ho natočit zblízka, ale to se tomu varanovi nelíbilo, tak po něm chňapl a vylezl na strom. Po bližším seznámení s varanem autor knihy došel k názoru, že tento druh patří na jeho seznam 60-ti zabijáků.

Tato kniha je poutavá, ale v některých kapitolách o bezobratlých živočiších byla nudná a nezáživná. Ale abych ji pořád jenom nekritizoval, tak v některých místech byla i poučná např.: kapitola o hrošich nebo o krokodýlech. V knize mě skoro nic vtipné nepřipadalo. Bál jsem se o autora hned v první kapitole, kde pluli po vodě s loďkou. Připlaval k nim hroch, v té chvíli jsem byl napjatý jak: ,,kšandy“ to mi věřte! Jestli se považuje za nesympatickou postavu i hmyz, tak v tom případě je to Strašek kudlankový, protože je neskutečně šeredný! Dozvěděl jsem se, že netopýři žerou ovoce a že jenom jeden druh pije krev. Tato kniha je pro typ člověka, který miluje přírodu, zvířata a dobrodružství.

 

autor: Martin Filipiak